Verkoop, service & onderhoud
0575-551656
Storingen avond & weekend
0575-229039
Stuur ons een bericht
via WhatsApp
Zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet.
Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen). Dit salderen staat helaas door de nieuwe regering onder druk en is niet bij iedere energiemaatschappij mogelijk. Let hier dus goed op.
Duurzame energiebron
Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in elektriciteit zonder dat er CO2 bij vrij komt. Het is samen met windenergie de belangrijkste vorm van energie die Nederland wil inzetten om een duurzaam energiesysteem te krijgen. Om op tijd voldoende duurzame energie op te wekken, zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond (zonneparken) nodig.
Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. De overheid wil wel dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.
Een veelgestelde vraag is of de zon in Nederland wel genoeg schijnt. Logischerwijs leveren zonnepanelen in zuidelijke landen meer op dan in Nederland. Gelukkig schijnt de zon in Nederland voldoende om stroom op te wekken via zonnepanelen. Wist je dat voor het opwekken van stroom direct zonlicht niet van belang is? Ook op een bewolkte dag wordt voldoende stroom opgewekt.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Je hebt 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Jouw situatie kan dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen.
Probeer ook naar je toekomstige situatie te kijken. Verwacht je een stijging van je verbruik? Bijvoorbeeld omdat je een elektrische auto gaat kopen? Of misschien wel een warmtepomp? Koop dan een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.
Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit.
Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- het vermogen van de zonnepanelen
- de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
- de hellingshoek van de panelen
- eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
- de kwaliteit van de panelen en de omvormer
- de hoeveelheid zonlicht en de intensiteit van de zonnestraling per jaar
Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je hebt zonnepanelen gekocht en levert daarmee geregeld energie terug aan je energieleverancier
- Je hebt een factuur met daarop de btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen
- De energierekening staat op jouw naam
Laadpalen
Ben je op zoek naar een betrouwbare manier voor het opladen van je auto, dan is Zappi de oplossing. Zappi is toonaangevend op het gebied van elektrische laadpalen. Wiltink Installatietechniek is officieel dealer en erkend partner van Zappi. Wij leveren en installeren deze laadpalen voor zowel particulieren als bedrijven.
Merken
Bij de aanleg van een zonnepanelen maken wij gebruik van onderstaande A-merken.
SolarEdge oplossingen
SolarEdge biedt omvormers en optimizers die de energieopbrengst van zonnepanelen optimaliseren door elk paneel individueel te monitoren en aan te sturen. Dit systeem verhoogt de efficiëntie en zorgt voor een stabiele, hoge energieproductie, zelfs bij gedeeltelijke schaduw of vuil op de panelen.